Vrouwengroepen beter toerusten

Groepen ondernemende vrouwen in Ndiza kunnen beter toegang krijgen tot meer lucratieve markten en tot beter betaalbare financiële diensten door zich beter toe te rusten om als coöperatieve onderneming te functioneren. Dat zegt Jean Baptiste Noheli, Rwandees student aan de WUR, die de afgelopen maanden samen met vrouwengroepen in Ndiza heeft onderzocht welke maatregelen zij zouden moeten nemen om samen meer te verdienen.

Een van de groepen produceert vlechtwerk van sisalvezels. Op de markt voor vlechtwerk is de concurrentie evenwel hevig en de groep in Ndiza is in het nadeel doordat ze erg ver van de asfaltweg zitten. Bovendien is hun product niet van topkwaliteit. De vraag naar sisalvezels neemt evenwel toe en vandaar dat Noheli de groep aanraadt om zich te richten op verkoop van onverwerkte vezels. De groep vrouwen die met naai- en breiwerk probeert de kost te verdienen, is niet voldoende toegerust om met succes in te schrijven op openbare aanbestedingen voor productie van schooluniformen.

Beide groepen moeten volgens Noheli hun interne organisatie verbeteren, te beginnen bij de opzet en het bijhouden van een goede financiële administratie. Dat helpt hen om beter inzicht te krijgen in hun productiekosten én versterkt het onderling vertrouwen. Dat laatste is hard nodig, want in vrijwel alle coöperatieve ondernemingen waarmee Noheli heeft gewerkt, is gebrek aan vertrouwen er een belangrijke oorzaak van dat de individuele producent inkomen misloopt.

Image
Jean Baptiste Noheli

Als voorbeeld daarvan noemt hij de coöperatie die samen werkt aan de teelt van geïrrigeerde rijst. Elk lid van de coöperatie heeft een perceel in de vallei en verbouwt rijst die grotendeels op de markt wordt verkocht. De boeren zouden een aanzienlijk hogere prijs voor hun product krijgen als de rijst niet individueel maar gezamenlijk op de markt zou worden gebracht. Echter er is niet voldoende onderling vertrouwen om dat te doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s