Feest voor pater Tom Wijffels

Ida Blok

 

Kent u de naam van Tom Wijffels nog? Hij was de (Nederlandse)  pater die destijds in Nyabikenke  pastoor was en in het begin van onze gemeentecontacten gezorgd heeft dat er iets tussen onze beide gemeenten ging groeien. Welnu, pater Wijffels vierde deze zomer zijn 50-jarig priesterjubileum. Ik ben daar geweest, samen met Wim van Rookhuijzen, één van de twee eerste studenten van de Wageningse Universiteit die een deel van hun stage in Nyabikenke doorbrachten.

Toen ‘Wageningen’ een band wilde aangaan met een gemeente in een ontwikkelingsland, werd al snel duidelijk dat onze westerse cultuur zo veel verschilt met die van bijvoorbeeld Afrika, dat het voor de begintijd nodig is een ‘tussenpersoon’ te hebben die daar ter plekke werkt, maar onze cultuur ook goed kent.  Pater Wijffels, die voor een zomercursus van Agromisa naar Wageningen kwam, zag daar wel wat in voor ‘zijn’ gemeente. Hij stelde het voor aan de toenmalige burgemeester van Nyabikenke, en zo zijn de contacten tot stand gekomen. Ook de eerste briefwisselingen  liepen meestal via ‘Père Tomas’ zoals hij in Rwanda genoemd werd. Suggesties van ons aan Nyabikenke en omgekeerd liepen via hem, waardoor hij ons enorm geholpen heeft.

De eerste Wageningse studenten, Wim was dat samen met Peter van Lonkhuyzen, werden door Tom Wijffels geholpen bij het vinden van woonruimte, bij de contacten met agrariërs en vooral bij het kennismaken met het land en het landschap. Zij beiden hebben dan ook nog steeds contact met Tom. Toen ik zelf voor het eerst in Nyabikenke kwam was Tom al overgeplaatst naar een andere parochie in Rwanda. Maar dikwijls, als hij met verlof in Nederland was, hadden we telefonisch contact of kwam hij naar Wageningen.

Na 17 jaar Rwanda is Tom 14 jaar werkzaam geweest in Tsjaad. En nu werkt hij al weer vele jaren in Jeruzalem  bij het opleidingscentrum van de Witte Paters. Hij zet zich daar vooral in voor de Afrikaanse studenten, helpt hen met het verkrijgen van de nodige papieren en steunt hen waar nodig.

Het was een feestelijk weerzien deze zomer. Na een plechtige eucharistieviering in Vught, was er in de buurt een genoeglijk samenzijn, waarop we tijdens een wandelende lunch veel familieleden en kennissen van Tom konden ontmoeten en plezier konden beleven aan de verhalen en dia’s uit het leven van Tom. Het stralende weer werkte goed mee om er een feest van te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s