Drukknopkranen in Ndiza?

Rwanda4door Olaf de Jongh

Vanaf 1 oktober tot en met 10 oktober ben ik in Rwanda geweest. Ik heb samen gereisd met Egbert Hoving. Ter plaatse hebben we een voor deel samen opgetrokken en voor een deel hadden we ons eigen programma.

Mijn hoofdprogramma was het “waterprobleem” in Ndiza. Nyabikenke , bij velen in Wageningen meer bekend, is hier een deel van. Het probleem en de eventuele oplossing zal ik in dit verslagje kort benoemen. Voor geïnteresseerden houd ik 13 december een verhaal. Dit zal gedaan worden in het zaaltje van Loburg. Mijn rapport( je) met tekeningen zijn te krijgen via mij of via Mathilde Maijer.

Eerst even mijn voorbereiding en eerste indrukken van Rwanda: ter voorbereiden had ik wat op internet gekeken, goed naar het “nieuws” geluisterd en het boek Duizend Heuvels van de Belg Coen Peeters gelezen. Ik was op het ergste voorbereid. Tot mijn verbazing trof ik uiterst schoon en opgeruimd land aan met hele vriendelijke mensen. Kigali is beter georganiseerd en maakt en betere indruk dan menige Europese stad. De wegen buiten Kigali zijn wel minder dan in Kigali en ook zijn de mensen er armer.

Maar toch …..;mijn referentie kader is/was in Afrika: Sierra Leone, Kenya, Tanzania en sinds kort ook Zambia. Al deze landen zijn een stuk slechter af; zo te zien. Ik ga hier nu niet in op het Hutu / Tutsi vraagstuk. Dat zal er onderhuids nog wel zijn. Maar ik heb er deze reis niets van gemerkt.

Er valt nog veel meer te vertellen over land en volk. In Loburg ga ik er wat meer over vertellen. Veel van jullie, als lezers van dit blad, weten meer dan ik; denk ik?

Nu even mijn “doel” om daar naar toe te gaan.

Het doel was om te kijken naar het “waterprobleem”. Burgemeester Geert Van Rumund heeft het systeem 2 jaar geleden ge(her)opend. Maar al gauw waren er problemen; begreep ik van Egbert. Het probleem heb ik ter plaatse letterlijk en praktisch in kaart trachten te brengen. Ik heb mijn wandel/bergschoenen aangetrokken en ben met de plaatselijke pastoor op zoek gegaan naar de bron en vervolgens naar de tappunten (de kranen) en de reservoirs. Ook heb ik het formaat pijpen bekeken.

Ik heb vooral gekeken naar het korte-termijn probleem van watertekort in het dal. Maar er is mogelijk ook een lange-termijn probleem wat samenhangt met de veranderde vegetatie en de ontbossing. Hier moeten “stage”studenten van Wageningen maar een keer, in detail naar komen kijken. Het korte-termijn probleem heb ik dus letterlijk in kaart gebracht. De 2 tekeningen zijn gevoegd bij mijn rapport(je). Het hele pijpen, kranen- en reservoirsysteem heb ik in 2 stukken “ gehakt”. Een stuk van “bron” naar het grootste reservoir in Nyabikenke. En het stuk van Nyabikenke tot aan de school in het dal.

Bij Bedrijfskunde in Wageningen leerde we voorheen dat dit soort processen het best te analyseren en op te lossen zijn met de indeling; INPUT… >THROUGHPUT…> OUTPUT.

Zonder het rapport hier helemaal te citeren kan ik zeggen dat het probleem  voornamelijk zit in de discipline om de kranen dicht te draaien en in de kwaliteit van de kranen. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Een van de oplossingen zou kunnen zijn; een kranen “drukknop” systeem. Dit systeem werkt al jaren goed in zwembaden en sporthallen; dus dicht bij huis!

Hopelijk zie ik de lezers van dit blad in Loburg op 13 december. Ik ga graag met jullie in discussie over het probleem en de oplossing(en)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s