Twee dorpen in het zuiden van Rwanda

Rwanda1En daar zit ik weer op het terras van het guesthouse aan het ontbijt met mijn computer voor me. Vandaag geen herrie: blijkbaar werken wegwerkers hier wel op zondag, maar niet op maandagochtend. De zon schijnt, het ontbijt is heerlijk: ananas, papaya, japanse pruim, banaan en ei.

Gisteren zijn we met een lokale jongerenorganisatie naar twee dorpen ver in het zuiden van Rwanda geweest. Ik was blij een supergrote Toyota Landcruiser gehuurd te hebben, want de weggetjes waren smal, steil en slecht. In totaal zo’n 6 uur gereden, en dat voor twee bezoeken. Maar goed, het is wel de enige manier om in het veld te zien wat er echt gebeurt. Gesprekken in een kantoor geven een ander beeld.

Rwanda2Het idee is om latrines te bouwen in twee ver afgelegen dorpen. We praten met de initiatiefnemers uitgebreid over de financiering en de werkwijze van dit idee. Met de financiering vanuit Europa kunnen ze hoogstens enkele voorbeeldlatrines bouwen. Of bouw je openbare latrines? Als we dat opperen roeren de vrouwen zich: dat wordt een bende en wie maakt ze schoon en wat als je ‘snachts naar de wc moet? Eigen latrines dus. Twee op een dorp van twintig huishoudens. En de rest? Gaan die zelf met eigen geld daarna aan de slag? Dan moet je technieken en materialen gebruiken die de mensen zelf ook kunnen kopen of maken. Geen muurtjes van baksteen, maar van zelfgemaakte adobeblokken. En dan samen bouwen, zoveel mogelijk door de mensen zelf laten doen. Dan maar wat minder perfecte latrines, maar wel door de mensen zelf gemaakt.

Het zijn boeiende gesprekken, en ik hoop dat de initiatiefnemers hun idee verder uitwerken en hierover goed nadenken. Want zo’n lokale groep jongeren, 120 vrijwilligers die hun eigen land willen opbouwen, die zijn toch zeker onze steun waard.

Advertenties

One thought on “Twee dorpen in het zuiden van Rwanda”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s