Hoe schep je een vriendschapsband tussen Rwanda en Nederland?

wandklokHoe creeer je een wederzijdse relatie tussen Ndiza in Rwanda en Wageningen in Nederland? We willen een relatie die het financieren vanuit Wageningen van ontwikkelingsprojecten in Ndiza overstijgt. De doelstelling van de band is immers vriendschap tussen de inwoners daar en hier.

Een van de meest bevredigende manieren om begrip voor elkaar kweken, is om Wageningers een tijd in Ndiza te laten doorbrengen. Zij leven en werken en studeren en onderzoeken een paar maanden in Ndiza. Daarbij is het fundamenteel dat deze Wageningers zelf goed en bewust invulling geven aan de vriendschap. In je eentje je onderzoek doen en daarbuiten zoveel mogelijk tijd doorbrengen in Kigali, is wellicht goed voor de snelheid van je onderzoek, maar niet onze bedoeling. Daarom vragen we hen een ‘vriendschapsplan’ te maken. Vragen die zij hierbij beantwoorden zijn:

  • Hoe kom je in Ndiza met mensen in contact? Je kunt elke avond in een bar gaan zitten en praten met wie je toevallig tegenkomt. Je kunt ook meespelen bij een sportclub of vrouwengroepen, scholen en kerken opzoeken.
  • Hoe betrek je het lokale comité bij je verblijf en welke rol geef je hen? Inhoudelijk zijn ze niet geschoold maar wel kennen ze het gebied, kerken, organisaties, verenigingen en natuurlijk de inwoners.
  • Hoe breng je de resultaten van het onderzoek naar de organisaties met wie je samenwerkt? Je kunt wekelijks een voortgangsgesprek houden over het onderzoek. Je kunt een eindpresentatie houden voor de organisaties met wie is samengewerkt. Het verslag stuur je naar de organisaties, eventueel digitaal. Naar de organisaties die minder toegang hebben tot internet stuur je een papieren kopie.
  • Hoe breng je de resultaten van het onderzoek naar de inwoners? De meesten hebben geen toegang tot internet en kunnen geen Frans of Engels. Je kunt van de foto’s waarop dorpelingen staan een boekje maken, dat kopiëren en aan de mensen uitdelen. Je kunt van je verslag een simpele versie maken met veel foto’s erbij en dat weggeven aan de mensen met wie je hebt samengewerkt en hebt geïnterviewd.
  • Hoe houd je contact met Wageningen? Je kunt stukjes schrijven op de site, je kunt foto’s plaatsen op de facebookpagina.
  • Hoe breng je het verhaal van jouw stage naar de inwoners van Wageningen? Je kunt na afloop contact opnemen met de lokale kranten voor een interview, je kunt een presentatie houden op een openbare avond. Je schrijft een stuk voor de jaarlijkse nieuwsbrief van Wageningen over de stedenbanden.
  • Tenslotte vragen we om tijdens het verblijf na te denken over de vraag wat Ndiza voor Wageningen kan betekenen. Kan Wageningen ook iets van Ndiza leren en zo ja wat dan en hoe geven we daar invulling aan?

Op deze wijze rekenen we erop dat, ook al zijn de reizen slechts eenrichtingsverkeer, de band meer en meer tweerichtingsverkeer wordt. Een hechte wederzijdse vriendschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s