Ook MBO-ers naar Ndiza?

De inzet van praktijkstudenten van de Wageningen UR wordt in Ndiza zeer gewaardeerd. Omdat het aanbod daarvan beperkt is, zijn we gaan denken en praten over mogelijkheden hoe we tot meer inzetten van studenten kunnen komen, niet alleen van academisch-, maar ook van andere niveaus. Daartoe hebben we contact gezocht met de Aeres groep, een samenwerkingsverband van scholen in de groene sector, met vestigingen onder andere in Wageningen (STOAS) en Barneveld (PTC+).

Samen met Jan Gundelach van Aeres was ik de afgelopen week in Rwanda om te bespreken of er mogelijkheden zijn voor inzet van MBO-ers bij de Groupe Scolaire in Nyabikenke (GSN). Dat is een MBO-school die opleidingen verzorgt op het gebied van landbouw en veehouderij. Ter verbetering van het onderwijs in de veehouderij, zijn er met hulp uit België prachtige stallen neergezet. De school heeft echter niet voldoende dieren om de stallen te vullen en de leraren zijn onvoldoende geschoold om praktijkgericht en op competenties gebaseerd onderwijs te geven. De Aeres groep is van plan om de school in Ndiza daarbij te helpen. Enerzijds door inzet van praktijkstudenten van de MBO, anderzijds door inzet van leraren van scholen aangesloten bij Aeres.

Het korte termijnplan is om een kleine groep MBO-ers en een leraar in te zetten voor verbetering van het onderwijs op het gebied van pluimveehouderij. Zij krijgen onder andere de opdracht te onderzoeken hoe de school gemakkelijker en goedkoper aan legkippen kan komen. Is het een goed idee om de school te helpen met een kleine broedmachine of is het beter om de dieren te betrekken van een groot kippenbedrijf ergens in Rwanda? En als een broedmachine een goede optie is, kan deze dan met lokaal beschikbaar materiaal door de school worden gebouwd? Voor het lopend schooljaar zijn wij van plan de school te helpen met de aanschaf van 300 legkippen.

Op langere termijn wil de school in Ndiza graag assistentie van de Aeres groep voor een traject ter verbetering van de kwaliteit en de relevantie van het onderwijs op het gebied van veehouderij. Daarvoor werken we nu samen met Aeres aan een aanvraag voor subsidie van de Nederlandse overheid. Als de subsidie wordt goedgekeurd volgt er een traject van capaciteitsopbouw van anderhalf jaar, waaraan niet alleen studenten en docenten deelnemen, maar ook deskundigen van het pluimvee centrum in Barneveld.

Advertenties

One thought on “Ook MBO-ers naar Ndiza?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s