Stage in Ndiza: de eerste weken

Op dinsdag 21 februari kwamen we rond acht uur `s avonds aan in een regenachtig maar warm Kigali, waar Monique ons al stond op te wachten. De eerste twee nachten verbleven we in Kigali waar we allerlei praktische zaken moesten regelen. Op donderdag vertrokken we richting Muhanga, het voormalige Gitarama. Hier hadden we verschillende afspraken met ICK, Coforwa en Ugama. ICK, Institute Catholique de Kabgaye, is een hogeschool die ons gaat begeleiden bij het doen van ons onderzoek. Coforwa en Ugama zijn organisaties die zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van land- en waterprojecten. Ook zij helpen ons bij het uitvoeren van ons onderzoek en bieden ons een mogelijkheid aan hun projecten te bezoeken. We werden door deze erg hartelijk en enthousiast ontvangen.

Twee blanke ‘Muzungu’ de mee doen aan Umuganda, de maandelijkse community-werk dag, leverde heel wat verbaasd kijkende gezichten op

Aan het eind van de dag vertrokken we richting Kiyumba, naar de Kanyanza Parochie waar we tijdens onze tijd in Rwanda voornamelijk zullen verblijven. Ook hier werden we erg gastvrij ontvangen en voelden we ons snel thuis. Naast de twee priesters die hier normaal gesproken wonen, verblijven er momenteel ook nog twee priesters in opleiding. Deze zijn meer van onze leeftijd, wat het nog gezelliger maakt. Daarnaast helpen ze ons zo veel mogelijk met het onder de knie krijgen van de Franse taal en af een toe een woordje in het lokale Kinyarwanda.

Georganiseerd door de parochie werd een stuk helling vol gezet met jonge eucalyptus boompjes. Deze bomen groeien vrij snel en kunnen na tien jaar lucratief worden geoogst.

Tot nu toe zijn we vooral bezig met het integreren in de Rwandese cultuur en dagelijks leven en het verkennen van het gebied waar we uiteindelijk ons onderzoek gaan uitvoeren. Dit zorgt er voor dat we regelmatig bijzondere gesprekken hebben met lokale Afrikanen, prachtige wandelingen maken en bijna dagelijks potjes voetballen met kinderen van de nabijgelegen scholen. Daarnaast nam Paul, een expert in het gebied, ons mee op een tweedaagse tour met zijn 4×4, wat ons meer specifieke kennis van het gebied opleverde.

Tijdens onze tour met Paul gingen we hoog de bergen in, waar we dit prachtige uitzicht hadden

Omdat de internetverbinding in de parochie dermate slecht is, gaan we af en toe met de bus of de motor-taxi naar Muhanga, om bijvoorbeeld te werken aan ons onderzoek. We kunnen hier verblijven in het tweede huis van Monique, die deel uitmaakt van de jumelage, de vriendschapsband tussen deze regio en gemeente Wageningen.

We zijn nu bijna drie weken in Rwanda, tot nu toe bevalt alles bijzonder goed. Mensen zijn erg gastvrij, spontaan en vriendelijk en alles is voor ons tot in de puntjes geregeld: complimenten hiervoor aan de stichting! Het wordt zo ongeveer tijd om echte stappen te gaan zetten met ons onderzoek. We houden jullie op de hoogte!

Groeten van uit Rwanda!

Tim en Thijs

Advertenties

One thought on “Stage in Ndiza: de eerste weken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s