Tweede maand in Rwanda!

De vorige update is nu al een tijd geleden en sindsdien hebben we weer veel nieuwe dingen gedaan en meegemaakt!

Naast het doen van onderzoek lopen we ook stage en dat houdt in dat we land en water gerelateerde projecten bezoeken. Gelukkig heeft de stichting een uitstekend samenwerkingsverband met zowel COFORWA als Ugama wat ervoor heeft gezorgd dat we al heel wat interessante projecten bezocht hebben!

Op 14 maart bezochten we samen met Jospeh, de executive officer van COFORWA,  een training over het concept permagarden dat samen georganiseerd werd met het Amerikaanse PeaceCorps. Deze training bestond uit 2 dagen: op de eerste dag de werd de theorie uitgelegd en op de tweede dag werd deze in praktijk gebracht.
Naast dat het leuk was om te zien hoe zoiets in het echt gaat was het ook heel interessant. Door de permagarden en de technieken die daarbij worden toegepast, worden kleine boeren in staat gesteld om het hele jaar door gewassen te verbouwen, zowel in natte als het droge seizoen.

2 dagen later stond er een training over soap manufacturing op het programma in het afgelegen Ngogorero. Na een flinke tocht werden we heel vriendelijk ontvangen en de eerste vraag die gesteld werd was of we getrouwd waren en kinderen hadden. Tot hun (blije) verrassing bleek dit niet het geval.
Ook deze training werd georganiseerd door COFORWA en opnieuw was Jospeh aanwezig. Deze keer had hij ook iemand voor ons meegenomen die redelijk Engels kon en optrad als vertaler.
De training begon met gebed en een voorstelronde, waar opnieuw gevraagd werd om de burgerlijke staat, om vervolgens door de verschillende organisatoren verder ingeleid te worden in het onderwerp.
Meteen daarna gingen we door met het echt maken van de zeep wat in totaal drie dagen in beslag zou nemen. Al met al heel mooi om te zien hoe zoiets simpels en praktisch zo belangrijk kan zijn.

Toen we op een dag door Muhanga liepen kwamen we langs het kantoor van WASAC (Water and Sanitation Company) en besloten, geheel impulsief, een kijkje te gaan nemen.
Binnen 2 minuten zaten we aan het bureau bij vice-voorzitter genaamd Patrick. We spraken af om op een later moment een tour te doen langs de infrastructuur van WASAC en zo geschiedde. Gedurende een middag vullend programma bezochten we het stuwmeer, pompstation, waterzuiveringsinstallatie en het distributiecentrum en leerden zo van alles over de haken en ogen van het leveren van drinkwater aan een grote stad als Muhanga.

Tot slot bezochten we een gezamenlijk project van COFORWA, Ugama en het Belgisch Protos in Gasagara dat inmiddels is afgerond. Het gebied had te maken met veel land en waterproblemen en dus besloten deze organisaties om hun krachten te bundelen en de perfecte vallei te creëren. Tijdens de rondleiding werden alle onderdelen van het project getoond, denk hierbij aan terrassen, irrifgatiesystemen, maar ook latrines, roof water harvesting installaties en verbeterde fornuizen en moestuinen.

Verder zijn we druk bezig met ons onderzoek. Thijs heeft zijn questionnaire inmiddels afgerond en laten vertalen en gaat volgende week beginnen met het afnemen van interviews. Tim is druk bezig met het doen van de zowel chemische als biologische watermetingen en wordt hierbij vergezeld door de lokale jeugd die op het moment vakantie heeft.

We zijn nu sinds vier dagen aan het reizen en hierover zullen we later uitgebreid verslag doen.

Groeten van de wazungu uit Rwanda!

P.S. De foto’s volgen later

Advertenties

2 gedachten over “Tweede maand in Rwanda!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s